Chatsworth Birdhide

Client  Chatsworth Settlement Trust

Status  Completed

Sector  Conservation and Heritage

Peak Architects were appointed by the Chatsworth Settlement Trust to develop designs for a proposed bird hide located within the grounds of the Farmyard.

Within an extremely limited budget, Peak Architects have designed a beautiful and original woodland bird hide on the Chatsworth Estate in Derbyshire. Its location on the edge of a copse of trees adjacent to the Children’s Farmyard allows young bird watchers to feel part of the woodland habitat, the hide has a cedar shingle-clad exterior that will slowly turn to a metallic grey, with a birch ply lining.

Peak Architects’ approach was to enable the user to feel as close as possible to the wildlife and birds in the woodland:

• a subtle, organic wooden structure that is both sustainable and lightweight in construction

• the curves of the simple timber-framed structure take reference from its location adjacent to a ‘HaHa’, a feature of the original Capability Brown landscaped gardens within the Estate

• constructed for only £12,000 and within four weeks on site, the building is fully wheelchair/DDA accessible and has viewing slots at multiple heights to allow for people of all ages and abilities to use the hide with ease

• because of limited site access, the hide was partially fabricated off-site

• the site falls within the general classification of the Grade 1* listing for the Chatsworth Estate, detailed planning and listed building permission was required for the bird hide.

< >