Chatsworth Learning Centre

Client  Devonshire Education Trust

Status  Completed

Sector  Education

Peak Architects respectful refurbishment of a neglected Grade 1 listed former Potting Shed on the Chatsworth Estate into a flexible learning centre for the Devonshire Education Trust.

The design creates a large activity room which provides a flexible classroom environment with an adjacent smaller teaching space for smaller group activities.

The design works with the challenging constraints of a grade 1 listing, revealing and exposing original features to provide a rich material palette contrasting with understated interventions. Materials were sourced from the Chatsworth estate and recycled materials specified where possible.

The design utilises excess heat from the greenhouse pumps housed within the basement, this is recycled using a MVHR unit to provide additional heating and ventilation throughout the building.

< >