Coppice Close

Client:
Private
Status:
Completed
Sector:
Residential
Peak Architects were appointed to replace a single storey kitchen block and garden room with a two storey side and rear extension, with single storey glazed link and reconfigure the existing garage, parking and driveways to provide dedicated garaging, workshop and home office at this 1940s stone built residence in the Peak District.

Whilst the scheme is sympathetic to the building’s local context and matches the existing house using natural stone walls and a stone slate roof, it utilises modern technology and construction techniques in the use of a pre-fabricated timber frame, allowing this super structure to be erected in just five days.

Traditional architectural features, with contrasting modern elements, formed the design concept; a contemporary glazed link to accommodate a south facing open plan kitchen, dining and living space at ground level to capitalise on the views to the large garden and River Derwent. The first floor was re-configured to increase the spatial efficiency, incorporating a master bedroom suite, two children’s bedrooms and a guest room.

Read More
The dilapidated garage was replaced with a new garage building and workshop space, raised off the ground so as not to affect the tree roots, with improved access to the driveway. Parking provision was improved and rationalised despite difficult gradients and existing tree roots. A simple, wood clad entrance lobby enhances the relationship between the workshop and house.

The scheme adopts a ‘fabric first’ approach to this previously uninsulated building, including full upgrade of the building fabric, bespoke detailing around the windows to ensure full insulation. This approach reduced the heat loading and carbon emissions within the building; the performance of the building was further enhanced by the installation of a ground source heat pump.


Share this project:
View All Projects
arrow-leftarrow-right